کلاس معکوس (Flipped Classroom)، شکل جدیدی از کلاس­‌های درسی حضوری است. در این کلاس‌ها فعالیت‌هایی مانند تدریس مطالب اصلی هر درس که به‌طور سنتی در کلاس‌های درس انجام می‌شد، در خانه توسط دانشجویان انجام می‌شود.

در این روش، دانشجویان برای یادگیری محتوای دروس از ویدئوهای آموزشی استفاده می‌کنند که می‌توانند آن‌ها را از طریق سامانه آموزش الکترونیکی تهیه کنند و فعالیت‌هایی مانند انجام تکالیف و پروژه‌های درسی که به‌طور سنتی در خانه انجام می‌شد، در کلاس انجام می‌شود. در واقع معکوس نامیده شدن آن به همین دلیل است. به این ترتیب کلاس می‌تواند مکانی برای تعامل با استاد و سایر دانشجویان، یادگیری دانشجویان از هم و انجام کار عملی به شکل گروهی باشد و می‌توان تحرک، نشاط و پویایی کلاس‌های درسی را افزایش داد. در ایران، دانشگاه تهران و دانشگاه آزاد اسلامی ساری، کلاس معکوس را پیاده‌سازی کرده‌اند. لازم به ذکر است این طرح در حال حاضر در دانشگاه EPFL سوئیس برای درس جبرخطی اجرا می‌شود.

مراحل انجام تدریس معکوس با امکانات موجود در دانشگاه:

1. قبل سال تحصیلی از تدریس خود فیلم بگیرید. حتی می‌توانید در طول ترم فیلم تهیه کنید، همین­که یک یا دو جلسه از دانشجویان جلوتر باشید کافی است. همچنین در صورت تمایل، می‌توانید یک سال قبل از اجرای این شیوه از کلاس درس معمول خود فیلم تهیه کنید.
  2. فیلم‌ها را در اختیار دانشجویان قرار دهید. این کار را می‌توانید از طریق دی­وی­دی، فلش و یا حتی بارگذاری در سایت‌ انجام دهید.
  3. از دانشجویان بخواهید فیلم تدریس مربوط به جلسه بعد را قبل از کلاس نگاه کنند.
  4. تمرین‌ها و تکلیف‌هایی (در حد بسیار کم) برای کار در خانه به دانشجویان بدهید.
  5. در جلسه بعد، سر کلاس فقط به بررسی تکلیف‌ها و حل تمرین‌های بیشتر با مشارکت دانشجویان بپردازید.
  6. اگر دانشجویی فیلم را نگاه نکرده بود یا هنوز یاد نگرفته بود، با کمک سایر دانشجویان و شما می‌تواند جبران کند.

به همین راحتی می‌توانید تدریس معکوس را در کلاس خود اجرا کنید. در شیوۀ تدریس معکوس، آموزش مستقیم از طریق فیلم یا وسایل آموزشی دیگر و قبل از کلاس انجام می‌شود و در ساعت کلاس، کارگروهی و رسیدگی به نیازهای فردی صورت می‌گیرد.

این متن با استفاده از ویکیپدیا تهیه شده است.